Okrog Bohinjskega jezera, 27.6.2024

Tokrat v smeri s parkirišča Vegelj skozi Fužinarski zaliv do Ukanca in od tam po pešpoti ob cesti do Ribčevega laza, s postankom na sladoledu, ter naprej do izhodišča, kjer čaka parkiran avto.

Pozno popoldanski čas, ko nisva srečala veliko mimoidočih. Jezero se je pripravljalo na spanje oziroma na noč. V kampu v Ukancu je bilo živahno. Padlo je nekaj dežnih kapelj, nastala je mavrica. Sonce je zašlo. 

Ob poti.




Tu se sprašujeva, kako je, ko prihrumi voda.

V Ukancu.

Savica.



In še pika na i.

Life on Mars trail - Pag, Hrvaška, 18.6.2024

Skozi odločitve na poti smo si izbrali 12 km trail (Metajna - plaža Ručica - Metajna). Na zemljevidu so vrisani še 4 km (Metajna - plaža Ručica - Metajna), 7 km (plaža Ručica - Metajna) in 16 km (Metajna - plaža Ručica - ferata - Metajna) trail. Šli smo pozno popoldne in opremljeni s predvsem dovolj vode.

Avto smo parkirali ob plaži v Metajni in ob plaži krenili na pot - držali smo se desne, da smo hodili ob skalnati obali. Tam je pot večinoma betonska, steza je le v kratkem delu, kjer gre pot tudi skozi gozdiček. Betonska pot je nastala v letu 2023, sodeč po letnicah, vrisanih vanj, ko je bil še svež.


Do brezsenčne plaže Ručica se lahko pripeljemo z avtom, tam je tudi lokal, betonska pot se pred plažo konča. Morje je vabilo, ampak smo šli dalje. Pot se nadaljuje ob in nad lokalom. Na desni strani morje in na levi vzpenjajoče se skalnato pobočje, ki se konča kot stena, tudi steber - tam je plezališče Stogaj. Umetniška igra narave z burjo, soncem, soljo. 




Nekaj časa so nam nasproti prihajali v kopalkah, z ležalnimi plažnimi podlogami in senčniki. "No, kaj / od kod pa oni?" Odgovor na vprašanje smo dobili, ko smo z višine zagledali plažo Beritnica.


Kmalu smo prišli do točke (Uvala Slana), kjer pot lahko nadaljujemo po ferati, ki gre nad morjem v dolžini 100 m. Zanjo naj bi bila potrebna ustrezna oprema in precej moči. Mi smo pot nadaljevali brez tega ovinka.


Pot se torej obrne nazaj proti Metajni in tudi pokrajina se spremeni, v tem delu je bolj marsovska. Morje se mestoma še vidi, pot gre skozi nekaj takega kot kanjon, se nadaljuje na planoti, ki bi delovala kot Irska, če bi bila mehko zelena. Namesto tega je sicer tudi zelenkasta, a paško bodičasta, s sukulenti. Hodimo, hodimo, hodimo. Markacije kažejo, da smo na pravi poti. Srečamo nikogar, le ovce in prej galebe v samotni Uvali Seline.




Tik preden pod sabo zagledamo Metajno, se s poti odcepi tudi smer za Žigljen. V tem križišču oznaki pokažeta tudi Mars (od koder smo prišli) in Metajno (kamor gremo).



No, pa smo. Ob vznožju sta igrišče in parkirišče, kjer bi tudi lahko pustili avto. Poiščemo še ulico, da nas pripelje do plaže v Metajni in krog je sklenjen.


Dobrodošlo je bilo spoznavati Pag še skozi ta trail, ker zdaj Paga ne morem več dojemati le kot otoka, ki je gol. Tudi v tej goloti se skriva pokrajina z zgodbo. Vsakič, ko se bom približala, bo zgodba drugačna. Vsemu, čemur se približam, ima zgodbo zame.



Sv. Vid (349 m) - Pag, Hrvaška, 17.6.2024

Iz vasice Šimuni, avto pustiva nasproti kampa, čez cesto. Sv. Vid je najvišji vrh na Pagu.

Čaka naju 1 ura sončne hoje do vrha, okrog naju kamenje in dobrodošel vetrič, pod nama morje in nad nama nebo. 

Na vrhu najprej najdeva senco velikega kamnitega možica, da se ohladiva. Ko si tako oddahneva, se greva naužit razgledov na Pag, sosednje otoke, Velebit, ...












Orožnova koča (1346 m), 14.6.2024

Gozd diši po vlažnem poletju! Cvetje se bohoti, zdaj je pa res vse zeleno in rine ven od vsepovsod. Tudi nebo se zdi bolj poletno, nekaj je v zraku.

Na moji notranji poti do koče se mi je tokrat pridružil moj pradedek, ki je v Bohinjski Bistrici živel v letih od 1877 do 1956. O njem ne vem veliko, ampak dovolj, da sem začutila, da se z njim lahko povežem v nečem lepem. Da se z njim lahko povežem skozi hojo v hribe in skozi moja doživljanja ob tem, saj je tudi njega nekaj povezovalo s hribi, ker je bil gorski vodnik in je bil mnogokrat na Triglavu. V letu 1906 se je udeležil prvega tečaja za gorske vodnike, ki je potekal v okviru Slovenskega planinskega društva. Datum njegove smrti je datum mojega rojstnega dne, le letnici sta oddaljeni 30 let. Hvala, dragi pradedek, da si utrl pot!







Okrog Bohinjskega jezera, 10.6.2024

Začetek pod Skalco na Ribčevem lazu, v smeri ceste proti Ukancu.

Pogledi skozi okno in misli ob tem so zadnji mesec v Bohinju: "A bo dž? Aj marelo za uzet? Tmle že pada. A bo pršlo sm? Rajš kr uzamem, za vsak slučaj." 

In tudi ta dan je bilo za dežnik oz. za palerino. Ampak le za čas poti do Ukanca, tam sva protidežne pripomočke lahko pospravili in že obžalovali, da nisva oblekli kratkih hlač, ker je posijalo sonce in postalo je soparno.

Namesto ležernega klepeta ob kavi je bil to aktiven klepet ob jezeru, ki sva ga prav tako naročili, kot bi kavo, in se nama je brezpogojno postreglo. Ustavljali se nisva, le za fotko, in tako v dobrih 2 urah prišli nazaj pod Skalco. Bova še naročili kdaj!

V Ukancu.

Od Ukanca naprej, pogled proti Ribčevemu lazu.

In še z mosta na Ribčevem lazu, pogled proti Ukancu.


Koča na Planini pri Jezeru (1453 m), 1.9.2024

S križišča Vogar – Blato, kamor sva se z najmlajšim ob 9.45 pripeljala z organiziranim avtobusnim prevozom. Markiran čas hoje je 1 ura, naji...