Viševnik (2050 m), 28.6.2024

Po krožni poti. Začela sva na Rudnem polju (1347 m), čas hoje na Viševnik je 2h, ampak ob običajnem pohodnem koraku se ta čas lahko skrajša vsaj na 1,5 h. Z vrha sva se preko Srenjskega prevala in čez Jezerce vrnila nazaj na Rudno polje. Viševnik je vrh Bohinjske planinske poti.

Pot se začne po gozdni cesti med vojašnico in Športnim centrom Pokljuka (parkirišči sta nasproti vojašnice, eno neplačljivo in drugo plačljivo). Ob 14.45 uri torej vstopiva skozi pokljuški smrekov gozd, nato pa se ob smučišču Viševnik začneva vzpenjati. Strmo vzpenjati.

Od doma sem odšla sita, ampak brez pravega kosila, zato je ob vzpenjanju moja energija šla strmo navzdol. Na pomoč so prišle suhe marelice, rozine in oreščki. Kljub tej pomoči nisem mogla hitreje. Zato sva se na razpotju Viševnik – Lipanca dogovorila, da gre on naprej in me počaka na vrhu. Počasi sem lezla navzgor in šele malo pod vrhom sprejela, da nimam pravega goriva. Glava bi, telo pa ne... in sem ponižno nadaljevala. Na vrh sem prišla s polurno „zamudo“.

Z vrha sem želela nadaljevati v krožno turo – do Srenjskega prevala, na Jezerce in nazaj do Rudnega polja. „Js bi šou kr po isti poti nazaj... Ne vem no, a boš lahko?“ „Jaaa, sj se bom najedla in itak gre pot le še navzdol.“

Med malico na vrhu dobiva še obisk. "Toj koza." "Neee, toj kozorog!! Lej kšn kožuščk ma in rogove. Koza al pa gams mata drgač. Kozorog je!" Prvič sva ga srečala, tokrat kar dva, eden je bil zgleda mladiček.

Tako sva preko vrha nadaljevala na Srenjski preval (1959 m), od tam je šla pot levo navzdol na Jezerce (taka dolinica) in ponovno levo proti Rudnemu polju, kamor sva prišla ob 19.25 uri.

V oddaljenih hribih že dežuje, gre dežna zavesa proti Viševniku? Opremim nahrbtnik s palerino in palerino zase dam na doseg roke. Dež naju ni dosegel.

Pogled nazaj proti planini Zajavornik, okrog pa pokljuški gozd.

Naprej od manjšega sedla se pot začne vzpenjati skozi pas rušja.

Pogled proti planini Zajavornik, med rušjem, Karavanke v ozadju.

Spodaj planina Konjščica, naprej hiške na Uskovnici, v levem kotu nekdanje smučišče Kobla in Ravne, zadaj Spodnje Bohinjske gore.

Spet planina Zajavornik levo in najin avto na parkirišču desno.

Travnato pobočje.

Končno na grebenu.

In na vrhu. Kavka s Spodnjimi Bohinjskimi gorami daleč v ozadju.


Pogled proti Triglavu, ki je kot malo obrnjen stran. Vidita se Dom Planika pod Triglavom in Triglavski dom na Kredarici. Neposredno pred Viševnikom je Mali Draški vrh.

Zadnji vrh v verigi je Debela peč.

Obisk kozorogov.
 


Na poti proti Srenjskemu prevalu. Piramidast vrh je Veliki Draški vrh.


Pogled nazaj, pogled na Viševnik. Kljub delu, kjer je pot krušljiva, se mi ta ni zdela zahtevna (zaradi te krušljivosti v opisih poti sem se tega dela bala). 

 Na Srenjskem prevalu; dolina Jezerce, desno najvišji Veliki Draški vrh, levo na drugi strani Studorskega prevala Ablanca.

Z Jezerc pogled nazaj na Srenjski preval, levo Mali Draški vrh, midva nadaljujeva pri rdeči tabli navzdol.

Še malo.

Na izhodišču.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Rudnica (946 m), 11.9.2024

Jesen v gozdu, gozd v jeseni. Preproga iz listja, ampak posušenega, ne tistega jesensko odpadlega. Tudi vonj gozda je drugačen od tistega pr...