Rudnica (946 m), 29.7.2024

A veš tist, k je otrok na počitncah pr bici in dediju in starša loh nekam gresta ob uri, kot je 18.30, kar je običajno čas priprav na spanje? No, to!

Sva šla z Broda na Rudnico, čez Široko polico gor in po direktni poti dol. Nisva šla na vrh Rudnice, ampak do klopce, kjer je razgled na Bohinjsko jezero in od tam po poti, ki vodi nazaj na Brod.

Oh, kako sem pogrešala tak kratek skok na hrib. Hoja, povišan srčni utrip, pospešeno dihanje so pač sredstvo za premik v prostor ravnotežja.



Izvir Bistrice, 21.7.2024

Se zbudimo, vstanemo, zunaj je še megla (najmlajši vpraša: „Aj že zima al kaj?“). Pojemo zajtrk.

Namesto za Vogar se odločimo za Izvir Bistrice. 

Megla se že razkadi, ko se ob 9.00 odpravimo od doma. Nebo je brez oblačka. Pot vodi skozi Bohinjsko Bistrico proti Rebru, čez Rebro in v desno po kolovozu do izvira. Pot je ravno toliko višje od Bohinjske Bistrice, da so razgledi s poti čudoviti.

Ob izviru smo se prijetno ohladili, obiskovalcev tega kotička nas je bilo kar nekaj. Neverjetno s kakšno močjo voda buta iz hriba. Vredno se je v parih korakih povzpeti nad sam izvir in še od tam izkusiti bučanje vode. 

Pot je sicer možno nadaljevati v krožno tako, da pred izvirom pri tabli in skali nadaljujemo strmo v hrib in potem čez Dobravo nazaj v Bohinjsko Bistrico. Mi smo se po isti poti vrnili nazaj ob 14.00.








Juliana trail – etapa 3: Jesenice-Begunje in etapa 4: Begunje-Bled, 19.7.2024

Vlak me je iz Bohinjske Bistrice ob 5.33 pripeljal na Jesenice. Z izhodišča etape 4 (Stara Sava na Jesenicah) je pred nama s prijateljico 16,6 km pot do Begunj, z mnogo postanka in kar nekaj iskanja poti med koncem Doslovč v smeri Smokuča, s hojo v glavnem po ravnem, z vzponom na in spustom s Sv. Petra nad Begunjami v Begunje, kjer bo ura pokazala 14.45. Po kavi in hladni pijači mene potem čaka še 15,1 km nadaljevanje do Bleda, ko mi bo do Šobca šlo dobro, potem bom začela čutit utrujenost, zadnji del poti skozi Koritno do Bleda bo dolg in pospešila bom korak, da ujamem avtobus ob 19.09, ki me bo odpeljal domov v Bohinj. Doma pa me čakata izkušnja in nauk o nevarnosti dolgotrajne izpostavljenosti vročemu soncu v kombinaciji s telesnim naporom in z odsotnostjo nadomeščanja izgubljene soli in elektrolitov. 

Etapa 3: Jesenice-Begunje

Začneva torej na Jesenicah. Nadaljujeva skozi Slovenski Javornik, Lipce, Blejsko Dobravo, preko jezu hidroelektrarne Moste, prečiva glavno cesto, nadaljujeva skozi Moste in Žirovnico, kjer greva mimo rojstne hiše Matije Čopa. 

 
 




Sledijo Zabreznica, Breznica in Doslovče.

Tam nadaljujeva po travnatem pobočju, še prej morava skozi vrata pašne ograje (ki so močno zaprta), da prideva na ta travnik in nadaljujeva desno. Čez ta travnik oz. planoto nad Smokučem pelje steza do roba gozda, ki sva ga zaradi ponujene sence komaj čakali.

V Doslovčah.

Travnik nad Smokučem.

Jelovica neposredno pred nama.

Pri tem vstopu v gozd sva spregledali tablo (ali pa je sploh ni bilo), ki bi morala kazati bolj v desno, še naprej po travniku. Midve sva šli naravnost navzgor v gozd, pot je višje gor pri melišču zavila zelo v levo, na zemljevidu pa tega ovinka ni bilo. Zato sem vklopila GPS, ki je pokazal, da sva izven poti. Obrnili sva se in šli čimbolj navzdol, ker je Juliana bila nekje pod nama. Šele s pomočjo GPS sva našli „naslednjo ograjo na pašniku“, kot je navedeno v opisu poti in tam zavili strmo navzgor ter na razpotju izbrali pot levo v gozd (desno gre pot do Jalnove rojstne hiše). Na tem razpotju je tabla ležala na tleh. Končno sva bili „back on track“ in v senci.

Jesenice so že daleč zadaj.

Nadaljujeva z vzponom na Sv. Petra nad Begunjami, mimo sankaške koče.


S Sv. Petra se odpre krasen razgled na Begunje, Radovljico, proti Ljubljani. Za hrbtom nama stoji Begunjščica. Jadralni padalci imajo tu tudi svoje vzletišče.




Ohladiva se v senci, pojeva in se odpraviva navzdol proti Begunjam in etapo 3 zaključiva ob 14.45. 

V Avsenikovi gostilni popijeva nekaj hladnega, dotočiva vodo in se posloviva.


Etapa 4: Begunje-Bled


Jaz nadaljujem in začnem etapo 4 z Begunj do Bleda (15,1 km). Hodim skozi vasi Dvorska vas, Zgornji Otok, Gorica, Vrbnje in se počasi oddaljujem od Sv. Petra. Vsake toliko pogledam nazaj. Dobrodošli so oblaki, ki zakrijejo sonce.


Pogledi nazaj.



Pogled naprej.

Tik pred Radovljico je podhod pod avtocesto, tam nadaljujem in hodim naravnost skozi Radovljico, mimo knjižnice in skoraj do avtobusne postaje. Če se potrudiš, vidiš rumeno tablo na levi strani (z usmeritvijo v levo) preden cesta zavije desno na avtobusno postajo. 

Pot vodi v in skozi stari del mesta, pred koncem mesta desno do razgledne točke. Tam spet naprej desno (mislim, da ni table) proti in mimo železniške postaje, nato v levo proti mostu in pred mostom desno ob Savi. 



Sava teče, grem proti toku. Pridem do Šobca, tam mimo recepcije in v krožišču kampa se zasveti rumena tabla, ki kaže smer. Naprej mi pomaga zemljevid, da najdem most čez Savo. 



Čez most, pogled nazaj.

Tam pa me tabla usmeri desno proti vasi Koritno. Čutim utrujenost, do sem je niti nisem. V Koritnem me v hribu prehitita mladi punci na električnih kolesih in pomislim komu je v korist, da je (mlademu) človeku odvzet telesni napor, ki bi ga moral vložiti v kolesarjenje v nekaj 10-metrski hrib. In tako mu je neštetokrat odvzeto nekaj, kar bi ga preoblikovalo.


Razgledna točka v Koritnem, pogled nazaj.

S Koritnega proti Bledu gre pot po lokalni cesti. Gledam Babji zob, Blejski grad in v daljavi tablo „Bled“, mislim na mrzlo vodo za namakanje nog. Gledam na uro, ker želim ujeti avtobus za Bohinj ob 19.09, kar mi uspe.


Na avtobusu me mrazi. Ok klima, se oblečem. V Bohinjski Bistrici zaradi utrujenosti rajši namesto v mrzlo Savo Bohinjko zavijem domov pod topel tuš. Izpod tuša pa zlezem skupaj, ker je bila (toplotna) obremenitev ta dan prevelika, pila sem le vodo, verjetno premalo jedla. K sebi me spravi dragi z mrzlo vodo, mrzlo brisačo čez rame, s sladkano in z osoljeno vodo in z makaroni. „Uf, tole je pa blo ..., to se pa ni za hecat ..., sam da sm dobr,“ pogosto ponovim in globoko diham.

Meni je ta etapa pokazala, da moram v enačbo naslednjih pohodov dodati ustrezno in zadostno količino pijače in hrane, da se bo na koncu izšlo. Sicer je pa etapa 4 lepa, lahka etapa, ki nudi samoten sprehod skozi vasi na začetku etape, osvežitev s kopanjem na Šobcu in živahno raziskovanje Bleda.

Juliana trail – etapa 6: Goreljek (Pokljuka)-Stara Fužina, 9.7.2024

Koristila bom dan letnega dopusta, da bi nekam šla. Kam? Izberem Juliano, 6. etapo z Goreljka do Stare Fužine. Pot je dolga 21,7 km, s 313 m vzpona in 1.038 m spusta.

Z avtobusom se z Bohinjske Bistrice ob 6.57 odpeljem proti Pokljuki na Goreljek in ob 8.01 začnem z etapo. Sveže jutro je, ampak kmalu me že čaka vročina tega julijskega dne.

Najprej opazim rumene usmerjevalne table, kakršne so na celotni trasi Juliane (tu je v bistvu še etapa 5: Bled – Goreljek na Pokljuki), razen v Bohinju, in so vidne na daleč.


In usmerjevalne table Juliane v Bohinju, ki so nevidne na daleč in, ki se jim moraš približati na 50 cm, da prebereš katero smer označujejo.


Šotno barje na Goreljku.

"Izvolite gospodična", me pot povabi.

In tako skozi gozdove in mimo počitniških hišic pridem nad Zgornje Gorjuše. Vau, kakšen pogled. 


Grem naprej proti Spodnjim Gorjušam in Koprivniku.

Ob poti.

Pogled nazaj na nekdanjo Turistično kmetijo Ročnjek, zdaj se imenuje drugače.

Pot se priključi glavni cesti in po njej grem do Koprivnika. Edini rahlo dolgočasen del poti. Cesta ni prometna.


Tik pred Koprivnikom je bila ura 10.33.


S Koprivnika nadaljujem proti Jereki. Preden se pot spusti do Jereke, sem šla še na Vodnikov razglednik. Ta odmik od poti traja le 3 minute v eno smer in dileme „iti ali ne iti“ ni.


Pot do Jereke večkrat preči glavno cesto. V Jereki grem mimo cerkve in desno (tam table ni, je pa označba na skali ob cesti). Potem asfaltna cesta vodi nekaj 10 m do odcepa proti Bohinjski Češnjici.


Vroče je, končno odcep in pogled nazaj proti Jereki, tu je ura 12.00.


Pot gre po senci ob robu travnikov, prvič grem po tej poti. Nato skozi Bohinjsko Češnjico, po kolesarski poti mimo Senožet, kjer je manjše smučišče. V Senožetih se tudi odcepi pot, ki gre čez hribček v Bohinjsko Bistrico. 

Naslednja vas, Srednja vas. 

Pa skozi vas, mimo gostilne čez most, v breg pod cerkvijo, mimo šole in še malo pa sem v Studorju. Nad Studorjem se res strmo dviga istoimenski hrib.

Hiše v Studorju.


Muzej – Oplenova hiša v Studorju.

Kolovoz pelje dalje do Stare Fužine. Pri cerkvi se kolovoz konča, nadaljujem skozi vas, mimo Centra TNP Bohinj, kjer se etapa sicer zaključi (tu je ura 13.24), jaz grem pa še malo naprej do Ribčevega laza, kjer počakam avtobus, da me ob 14.07 odpelje nazaj na Bistrico.

Center TNP Bohinj.

Glede na karakteristike poti (21,7 km, 313 m vzpona, 1038 m spusta) mi etapa ni bila zahtevna, ker lažje hodim navzdol, kot navzgor. Dolžina in vročina sta bili tisti, ki sta etapo spremenili v „orng“ sprehod. Označeno je solidno, v dvomu pa zemljevid zelo pomaga. Si želim opraviti s potjo še v nasprotni smeri. 

Danes, ko to pišem, imam občutek, da sva bila z Bohinjem na enem takem dolgem, 6 urnem globokem pogovoru brez besed in da sem imela možnost na novo doživeti to pot in te vasice, skozi katere se sicer peljem le z avtom in je stik z njimi le bežen in oddaljen. Zdaj pa sem bila peš in bilo je dovolj časa za bližino, za pravi obisk.

Koča na Planini pri Jezeru (1453 m), 1.9.2024

S križišča Vogar – Blato, kamor sva se z najmlajšim ob 9.45 pripeljala z organiziranim avtobusnim prevozom. Markiran čas hoje je 1 ura, naji...