Planinska koča na Uskovnici (1154 m), 14.4.2024

Kočo na Uskovnici, ki je točka na Bohinjski planinski poti, smo si izbrali za nedeljski potep in za nedeljsko kosilo. Z Rudnega polja tja vodi makadamska pot (kolovoz), mimo vojašnice in Športnega centra Pokljuka, po kateri se v 50 minutah spustimo za 193 m nadmorske višine. Pot večinoma ne gre po senci, kar je prijetno za dopoldanski čas, ko sonce še pogreje, popoldne pa je hitro prevroče.

Pot gre mimo razpotja, kamor lahko zavijemo na Zajamnike. Na Uskovnici se pa odpre pogled proti Ogradom, Jezerskemu stogu, Toscu. Je tudi izhodišče oz. nadaljevanje proti Planini Konjščica, Vodnikovemu domu, Triglavu. Na drugi strani, nad bohinjsko kotlino, pa se vijejo Spodnje Bohinjske gore. Uskovnica me kar vabi na oddih.

Pojedli smo ričet in štrudl, spila sem kavo, žig je našel mesto v knjižicah Cici dnevnik, Zapisi z gora in Bohinjska planinska pot, najmlajši se je odvrtel na vrtiljaku in že smo šli nazaj. 

Proti Uskovnici, Spodnje Bohinjske gore.

Ogradi, Jezerski stog, Tosc.

Hiške na Uskovnici.
 
Planinska koča na Uskovnici, obnovljena v letu 2022.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vogar (vzletišče, 990 m), 28.4.2024

Gledaš me. Vidiš gladino. Začutiš (me), ko se potopiš. ... Budilka 5.10, pipipipi (no, bolj prijazen zvok oz. melodija). Dremež. Čez 10 minu...