Rašica - Vrh Staneta Kosca (641 m), 14.8.2024

Kateri vrh izbrati v okolici Ljubljane, v bližini Gorenjske in da ni Šmarna gora? Naj bo Rašica.

S prijateljico sva ta dan vsaka svoje delovno mesto zapustili predčasno in se dobili v vasi Rašica, kjer sva začeli s potjo. Sva se kar zagnali in bili v 23 minutah pri planinskem domu. Ne vem, po kateri poti skozi gozd sva šli, ker je poti kar nekaj in vse verjetno vodijo gor. Na vrhu je razgledni stolp, ki nudi čudovit, seveda, razgled. Sam vrh ni razgleden.


Nasproti stoji Šmarna gora.

Pogled proti Kamniško-Savinjskim Alpam.

Pri planinskem domu mi je dišala le hladna pijača, ker je bilo ozračje res soparno. Med drevesnimi krošnjami je bilo sčasoma videti nevihtne oblake. Nazaj sva se vrnili po udobnem kolovozu, po katerem se na Rašico vozijo tudi s kolesi. 


Mene je medtem s tablo in oznakami pritegnila krožna Šmarno-savska pot, ki v 18,2 km popelje iz Tacna preko Grmade, Šmarne gore, Zavrha, Povodja, Malega vrha, Rašice in Gameljn nazaj v Tacen.  

Ta kratek pohod sva zaključili in sklenili, da bo v najinih mislih daljša tura, ki se bo realizirala jeseni. 

Mimogrede: na spletu je moč zaslediti informacijo iz marca 2021 o časovno neomejeni pohodniški akciji 10 vrhov v okolici Ljubljane. Ko sem letos poskušala pridobiti kartonček za žige, mi je bilo rečeno, da je akcije konec. Pa sem si izdelala svoj kartonček. Ostalih 9 vrhov je še: Šmarna gora, Toško Čelo, Katarina nad Medvodami, Koreno nad Horjulom, Krim, Kurešček, Mali Lipoglav, Janče in Orle.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Rudnica (946 m), 11.9.2024

Jesen v gozdu, gozd v jeseni. Preproga iz listja, ampak posušenega, ne tistega jesensko odpadlega. Tudi vonj gozda je drugačen od tistega pr...